De zeven hoofdchakra’s

Een momentopname uit de yogales. De sfeer is aandachtig. Er straalt veel rust uit van ons allen. Ik vertel en lees voor over zeven hoofdchakra’s. Deze zijn gelokaliseerd langs de wervelkolom (zie foto hieronder). Chakra’s onze verdeel- en schakelstations, die de energiehuishouding van ons lichaam regelen.

Een soepele wervelkolom

Mijn cursisten en ik doen houdingen voor een soepele wervelkolom waarin zeven hoofdchakra’s aan bod komen. De zonnegroet is bij uitstek geschikt om onze reis te gaan maken. We observeren alle houdingen van de zonnegroet zorgvuldig. We herhalen een aantal keren dezelfde beweging voor we doorgaan naar de volgende asana.

Observeren

Voelen wat er gebeurd in het lichaam, is er ruimte ontstaan, doorstroming? Waar in mijn lichaam voel ik een blokkade en hoe ga ik daarmee om? Hoe voelt het om eenzelfde beweging telkens weer te maken? De adem, waar bevindt de adem zich? Kan ik de diepere lagen in mezelf ervaren? Kan ik komen bij dat stille plekje in mezelf? Het onveranderlijke, altijd aanwezige, het niet aanraakbare stukje. Dat wat altijd onberoerd blijft ook al stormt het nog zo hard, ben je op hol geslagen, je emoties in de war. Dat stille, rustige plekje is er altijd. Het Hogere zelf.

De zonnegroet

Wanneer we alle acht houdingen aandachtig doorlopen hebben plakken we alle asana’s aan elkaar als een vloeiend geheel en er ontstaat De zonnegroet. Een serie waarbij het lichaam wordt gerekt, gestrekt en gebogen, de bloedsomloop en de stofwisseling gestimuleerd, hormoonklieren geactiveerd.

Al met al was het wederom een leuke les om te geven.