Interview

Op De Kaaij kan iedereen ook deze Zomerstaart weer genieten van een gevarieerd yogaprogramma. Iedere dag vindt op het strand, of elders op het Terras, onder begeleiding van professionele docenten een yogales plaats. Een van die inspirerende docenten is Caroline van Uden, die speciaal voor De Kaaij openhartig vertelt over hoe yoga met haar leven verweven is en wat zij gaat doen tijdens de lessen.

‘Yoga is als muziek. Het ritme van het lichaam, de melodie van de geest en de harmonie van de ziel creëren de symfonie van het leven.’
B.K.S. Iyengar

Hoe is je yogaleven begonnen?

Rond mijn 18e is mijn yoga-avontuur gestart. Hatha Yoga was in die tijd nog niet zo bekend. Ook ik moest mijn vooroordeel ‘yoga is voor zweverige mensen’ loslaten om naar de eerste les te gaan. Mijn migraine-aanvallen wilde ik graag minderen en yoga zou een goed middel zijn volgens de lerares. De eerste les zal ik nooit meer vergeten. Ik was geraakt. De rust die over mij kwam, de focus, na de yogales was ik helder en kon intens genieten van de natuur om mij heen op de terugreis naar huis. Ik heb daarna nog vele yogalessen gevolgd van verschillende docenten. Heel speciaal vond ik zwangerschapsyoga die ik gevolgd heb. Uiteindelijk ben ik zelf yogadocente geworden.

Wat zijn je drijfveren, met ander woorden, wat beweegt je om zo intensief met yoga bezig te zijn?

Door onder andere de beoefening van Hatha Yoga ben ik steeds dichter bij mezelf gekomen. Zowel het doen van de yogaoefeningen met aandacht als de yogafilosofie hebben mij in het dagelijks leven meerdere malen geholpen om helder te blijven, afstand te nemen van ingewikkelde situaties.
Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat wij niet onze gedachten zijn. Als ik merk dat ik afdwaal in de stroom van mijn gedachten, komt er steeds eerder een moment waarop ik denk: ‘ach, het is allemaal niet zo belangrijk. De gedachten die ik nu heb zijn niet voor altijd.’ Ik kan dan luchtig tegen iets aankijken en zo een stuk gelukkiger zijn dan vroeger. Het moment waarop ik die afstand heb zonder betrokkenheid te verliezen voel ik een enorme rust over mij heen komen. Ik sta dan in mijn kracht dichter bij mijn kern.
Daarnaast blijft mijn lichaam soepel en sterk. En zijn mijn migraine-aanvallen drastisch verminderd. Voor mij werkt yoga helend, zowel mentaal als fysiek. Reden genoeg om in yoga te geloven.

Zou iedereen aan yoga ‘moeten’ doen?

Waarom zou je iets moeten? Ik denk dat mensen iets doen vanuit hun verlangen. Yoga kan een methode zijn om daar gehoor aan te geven. Na alle positieve ervaringen van mijn kant kan ik niet alleen de asana’ s, maar ook de yogafilosofie van harte aanbevelen.

Waar is (hatha) yoga allemaal goed voor – fysiek en mentaal bijvoorbeeld?

Het beoefenen van yoga heeft vele voordelen. Er wordt geprobeerd een verbinding te creëren tussen alle lagen van het lichaam en de mind. Eenheid. Hierdoor bereik je een optimale balans waardoor je dichter bij je kern komt. Degene die je in werkelijkheid bent. Al ademend word je bewust van je lichaam en daardoor van de mind en andersom. Mij geeft dat een gevoel van energie, rust en kracht. Gedachten komen en gaan, ik kan ze even laten voor wat het is, er ontstaat helderheid van mind.
In onze westerse maatschappij zijn wij vaak zo hectisch dat de balans in onszelf verstoord is. Met allerlei klachten van dien. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen en spreekt ons zelf-genezend vermogen aan. Het maakt je mind en lichaam levendig en flexibel. Je rekt, strekt en spant allerlei spieren, het lichaam raakt beter doorbloed. Door de combinatie van asana’s, ademhalingsoefeningen en meditatie ontstaat er een diepe staat van ontspanning.
Een aantal jaar geleden stuitte ik op een artikel dat ik op de website (http://www.abc-van-yoga.nl) vond. Daarin staat dat er veel onderzoek gedaan is naar de gezondheidsvoordelen van Yoga. Wetenschappers hebben ook onderzocht dat yogaoefeningen o.a. meer energie geven en er een minder groot risico op spier- en peesblessures is dan bijvoorbeeld work-outs bij de sportschool.

Ook op De Kaaij worden de meeste lessen door vrouwen verzorgd – en voor een groot deel ook bezocht; ligt er voor mannen een bepaald taboe op yoga beoefenen, of weet jij waarom met name vrouwen de weg naar de yogamat weten te vinden?

Inderdaad zie ik ook veel vrouwen in mijn lessen, af en toe een man. Het grappige is dat vele decennia lang yoga alleen werd gedaan door mannen. Ik hoor vaak zeggen dat mannen yoga een echt vrouwending vinden. Te soft. Ze wuiven het dan met een lach weg. Veel mannen houden zogezegd van de strijd aangaan en de meeste vrouwen niet. Hier in het westen zijn we opgevoed met het idee dat mannen stoer zijn en vrouwen verzorgend. We vergeten vooral dat we mens zijn en allemaal onze vrouwelijke en mannelijke kanten hebben. Door yoga te beoefenen kun je beide in balans brengen. Yoga is geen strijd, competitie, eerder een naar binnen bewegen en bewust worden van je lichaam en mind. Ondertussen zul je merken dat de oefeningen fysiek zeker ook een uitdaging kunnen zijn. Yoga is heilzaam voor iedereen. Dus mannen: wees welkom!

Wat ga je doen op De Kaaij?

Op De Kaaij ga ik een aantal lessen geven rondom een thema. Dat kan bijvoorbeeld ‘loslaten’ zijn. Ik geef dan oefeningen die bij dat thema passen. In het geval van het thema ‘loslaten’ zijn dat vooral heupopeners. Want als je soepel bent in je bekken, kun je beter meebewegen met de flow van het leven en dus ook loslaten. In mijn les zal ik daarom oefenen met de aandacht in het nu, zodat je bewust probeert te worden van wat er zich afspeelt in je lichaam en mind tijdens de houding. Ik geef ook ademoefeningen, visualisaties en misschien een korte meditatie met aan het einde zeker een ontspanningsoefening.

Wat hoop je van de lessen; wat zijn je verwachtingen?

Het is fijn als mensen met een goed gevoel terugkijken naar de les. Als dat niet zo is dan is dat ook prima. Wat ik iedereen toewens is groei en bewustzijn, maakt niet uit op welke manier. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Verder vind ik het mooi om mee te werken aan een goed doel. Iedereen mag vrijwillig een bijdrage doen. Deze bijdrage gaat rechtstreeks naar Shahdol.

Heb je een favoriete houding (asana)?

Ik heb niet zo zeer een favoriete asana. Wel één die ik liever niet doe, waar ik alle moed voor moet verzamelen. Het leuke is dat deze oefening juist voor mij belangrijk is. Het is een intense oefening die mij openheid brengt en positieve energie. Het Wiel, oftewel Urdhva Dhanurasana, ‘Chakrasana’ wordt de houding ook wel genoemd. Je staat dan als het ware achterovergebogen met de handen op de grond, een soort brug. Je kunt jezelf voorstellen dat de voorkant van het lichaam geopend wordt, met name je borst en het hart. Ook de keel opent zich. Daarnaast versterkt de oefening de armen, polsen, benen, billen, buik en ruggengraat.

Tenslotte, kun je mensen iets meegeven?

Deze mooie gedachte kwam ik tegen op internet en raakt mij diep:
‘Hoe meer wijsheid je bezit des te bescheidener word je, hoe meer empathie je ontwikkelt des te behulpzamer worden je daden, hoe meer goedheid er in je hart huist des te meer liefde voel je voor ieder levend wezen.’
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Daarmee wil ik dit interview afsluiten.

Caroline (42 jaar en woonachtig in Nijmegen) geeft zaterdag 30 augustus om 11.00 haar eerste Hatha-les van de Zomerstaart. Op haar website kun je nog meer informatie vinden.