Openheid

Vrijdagochtend stond ik op en kreeg ik inspiratie voor de yogales later op deze dag. Ik voelde mezelf wat afgesloten en verlangde naar openheid. Openheid en helderheid in mijn mind en ook een open gevoel in mijn lichaam.

Wat is nu openheid? Openheid is eerlijk zijn, helder en oprecht, terwijl je deelt wat je bent en wat je voelt zonder huichelarij. In de dikke van Dale staat: openheid is openhartigheid: een zaak in alle openheid behandelen niet achter gesloten deuren. Je kunt openstaan voor iets nieuws, met open instelling luisteren naar anderen. Gedachten wisselen met elkaar zonder de reactie van de ander te sturen. Contact maken waarbij je iemand ook echt ziet.

Wat helpt om openhartig te zijn? Wat is daarvoor nodig? Volgens Jack Kornfield moed en kracht, een soort krijgersgeest. Volgens mezelf kun je onder andere een krijgersgeest krijgen door het doen van yogaoefeningen en dan wel met de volledige aandacht in het hier en nu. Voelen, ervaren wat er in je lichaam gebeurt. Volg daarbij het ritme van de adem. Merk dan op dat de voortdurende chaotische wijze van denken in ons wordt stilgezet. De mind wordt helder, rustig. Er ontstaat wakkerheid en helderheid en daarmee ook openheid.

Een mooie oefening om je lichaam meer open te stellen is de kameel (Ustrasana). De kameel opent je keel en hartgebied. Het is een krachtige houding die ervoor zorgt dat je de controle loslaat met als resultaat meer openheid. Deze houding vraagt wel om de nodige voorzichtigheid. Belangrijk is dat je je lichaam al wat opgewarmd hebt. Goede oefeningen vooraf de kameel zijn de kat *(bidalasana) en de zittende twist *(Ardha Marsyendrasana). De wervelkolom wordt in de kameel ver achterover gebogen. Voel goed wat jouw lichaam op dit moment aankan. Je kunt een aantal aanpassingen doen, zoals je tenen omkrullen zodat je hakken omhoog komen en je minder ver hoeft te buigen. Je kunt je mond openen indien je je hoofd achterover buigt. Je mag ook de kin op de borst houden in plaats van het hoofd achterover buigen (dan wordt uiteraard je keelgebied niet geopend).

Instructie:

Ga op je knieën zitten met je benen op heupbreedte. Kom omhoog met je bovenbenen recht boven je knieën. Zet je handen op je onderrug en kantel je stuitje naar voren. Houd je schouders naar achteren en span de buikspieren aan. Buig nu langzaam je bovenlichaam achterover en leg je handpalmen op je voetzolen. Lukt dit niet, zet dan je tenen op de grond zodat je hielen omhoogkomen of gebruik blokken. Breng je hoofd naar achteren. Blijf 5-10 ademhalingen in deze houding, kom op een inademing weer omhoog en ga op je knieën zitten en rust uit in de gebedshouding.

Namasté
* google deze woorden en je vindt uitleg op het internet