Als jonge vrouw ben ik in aanraking gekomen met Hatha Yoga. Ik was 18 en had geregeld migraine aanvallen. Een Hatha Yoga docente uit Nederasselt kwam op mijn pad. Ze gaf me uitleg over yoga en vertelde over een helende werking wanneer ik geregeld zou gaan oefenen. Ze nodigde me uit om bij haar een proefles te volgen. Aanvankelijk was ik sceptisch. Dat gevoel raakte ik onmiddellijk kwijt tijdens mijn allereerste les.

Die les staat in mijn geheugen gegrift. Ik voelde direct de ontspannende werking van de oefeningen. Tijdens een zitmeditatie in die yogasessie kreeg ik een helder beeld: ‘Ooit zal ik dit wat ik hier ervaar gaan onderwijzen…’. Ik vond de uitwerking die later die dag en week volgde bijzonder aangenaam. Ik kocht mijn eerste boek over yoga: ‘Yoga voor u’ van de auteur Richard Hittleman. Ik ging in die dagen fanatiek aan de slag. De migraine aanvallen werden minder. Ik voelde me meer en meer sereen. Ik was geraakt. Hier startte mijn yoga avontuur die tot de dag van vandaag voortduurt.

Ondertussen werd ik moeder van twee prachtdochters. Al mijn aandacht ging naar hen uit. Toen ik meer ruimte kreeg ben ik zonder opleiding les gaan geven bij Stichting Staad in Dukenburg. Mijn enthousiasme groeide. Ik besloot een paar jaar daarna bij Ron van der Post de opleiding Dynamische Hatha Yoga te gaan volgen. Een interessant proces van ontdekken en doen volgde. Ik ontwikkelde me zowel op fysiek als mentaal gebied. Ik nam waar dat mijn gedachten geen feiten zijn. Dat ik mijn gedachten niet ben. Dit was de sleutel naar rust, naar ‘Zijn’.  Om de staat van ‘niet doen’ te bereiken moest ik DOEN, DOEN en nog eens DOEN. Daarmee bedoel ik blijven oefenen van de houdingen en vooral mediteren. Er waren tijden dat ik slaagde in het opbrengen van discipline en er waren tijden dat ik het geleerde liet versloffen. Achteraf is er zeker verschil tussen het wel of niet doen van yoga en meditatie. Voor mij is het duidelijk dat het doen van yoga met aandacht helpt. Mindful aanwezig op de mat en daarbuiten werkt helend. Het reikt wat ver om hierover op deze pagina voluit te vertellen. Wil je hier meer over weten? Mail me gerust.

Inmiddels ben ik ongeveer 30 jaar verder en heb ik diverse opleidingen en bijscholingen gevolgd. Ik heb vele cursisten mogen begeleiden. Regelmatig hoor ik dat ik rust uitstraal. Een cursist schreef mij laatst: “Dank jewel Caroline voor de fijne yogalessen. Ik ervaar het als een weldaad voor lichaam en geest. Zoals je vorige week zei: “Thuiskomen in jezelf. In de rust en stilte”.

Mijn droom is om Mindfulness Yoga en mijn werk als luisterend oor bij het CoiL met elkaar te combineren. Inmiddels begint dat idee vorm te krijgen. Ik heb diverse malen tijdens gesprekken mindfulness oefeningen gedaan met mijn cliënten. Ook heb ik meditaties geschreven en gegeven aan een groep ouderen waarmee ik samen met een collega een gesprek voerde rondom een thema.

Een bijzonder mooie ervaring was in de afgelopen periode waarin ik tien lessen heb mogen geven aan zestig plussers waarin ik aan de hand van een thema zingevingsgesprekken voerde en vervolgens bijpassende yoga- en mindfulness oefeningen heb mogen doceren.

Mijn Yoga en Mindfulness Curriculum Vitae:

Opleidingen:

Arterre Nijmegen:

Therapeutische Kinderyoga 2024

Academie voor Leven:

Mindfulness- en Compassie coach 2023

Samsara:

Yoga voor ouderen 2022

Peter Kooij (Han Fortmann Centrum):

Opleiding mindfulness yoga 2019-2022

Yogaschool Ron van der Post:

Docenten opleiding Dynamische Hatha Yoga 2009-2011

Bijscholingen :

Samsara :

Yoga voor Parkinson 2024

Diafragmale adem bij Long Covid en Chronisch moe 2022

Yoga met muziek muziek op de stoel 2022

Praktische Anatomie en Yoga Asana’s 2016

Sonnevelt:

Ademhaling en Vitaliteit 2022

Zweiersdal:

Yoga en hoogsensitiviteit olv  2019

Inner Qi Yoga olv Esther Speet 2016

Yin Yoga olv Eric Staals 2014

Reis door de chakra’s olv Diana Plenckers 2014

Yogahoudingen observeren en verwoorden olv Rita Beintema en Iekelien Buurman 2013

Stressrelief olv Myrna van Kemenade 2013

Jolanda Aarts:

Ayurvedische massage 5 daagse 2014

Werkervaring:

Mindfulness Yoga docente bij De Opstap 2017-heden (Senioren Yoga met zingeving 10 lessen-2023)

Hatha Yoga Docente (ook een aantal jaren Senioren Yoga) 2005-2017

GVO Yoga voor verstandelijk beperkten 2015

Yoga aan blinden en slechtzienden ongeveer een jaar

Yoga bij Tandem: dit waren vrouwengroepen (allochtonen) ongeveer twee jaar