Sereniteit: Geest is roerloos, er is niets dat je gedachten verstoord

Gemoedsrust oftewel sereniteit is de rust van de geest. Het is een blijvend gevoel van vertrouwen en geloof dat alles goed is. In het midden van de beproeving aanvaard je en blijf je veerkrachtig. Je gaat met de stroom mee. Je beoefent stille overdenking en bedachtzaamheid. Gemoedsrust geeft je heldere gedachten en staat je toe afstand te nemen van sterke emoties die je oordeel verduisteren. Je staat niet toe, dat zorg of angst je uit je evenwicht brengt. Je ontwikkelt vredige aanwezigheid. Je bent kalm in de wind, rustig temidden van de woelige baren.

Deze tekst hierboven vond ik tussen mijn deugdenkaartenset. Afgelopen week heb ik mijn cursisten een les gegeven over gemoedsrust.

Aandacht voor mezelf

Ik was de laatste tijd nogal moe en besloot mezelf wat extra aandacht te geven. Dit heeft mij goed gedaan. De energie nam geleidelijk aan toe. Ik maakte boswandelingen en genoot van het vennetje, het stille wateroppervlak weerspiegeld in de zon. Het gaf mij een gevoel van sereniteit. Een meditatieoefening, yoganidra (yogaslaap: de geest blijft helder en wakker terwijl het lichaam slaapt), voetmassage, luisteren naar klassieke muziek, rustgevende asana’s kortom ik heb de tijd genomen voor de dingen die mij voeden.

Drie vragen

Hier een aantal vragen die je allicht op weg kunnen helpen om je geest rust te gunnen.
1. Als je ’s avonds terugkijkt waren er dan momenten van sereniteit?
2. Wanneer voelde je je rustig en tevreden met jezelf?
3. Hoe zou je meer van dat soort rustmomenten kunnen creëren?

Oefeningen

Zo door de dag heen kun je een aantal adempauzes nemen. Stop even waar je mee bezig bent en volg simpelweg een aantal minuten de adem vervolgens zoek je naar het punt in je lichaam dat je op dit moment ervaart als de meest stille plek.
Je kunt jezelf voornemen om elke dag iets te noemen waar je blij van wordt of jezelf elke dag een compliment geven telkens wanneer je in je hand kijkt.
Een balans oefening zorgt voor een rustige geest. Bijvoorbeeld de boomhouding.

– Sta rechtop met benen en voeten tegen elkaar aan; de rug is recht en de armen hangen los langs het lichaam
– Buig het rechterbeen, pak de voet met de handen en breng de hak tussen de benen; de voetzool komt tegen het bovenste gedeelte van de binnenzijde van het linkerdijbeen; kuit en dijbeen van het rechterbeen zitten stijf tegen elkaar aan, de knie wijst zijwaarts naar buiten
– zoek het evenwicht door op het gestrekte linkerbeen te balanceren
is het evenwicht gevonden, blijf dan even staan en haal een paar maal diep adem
– hef dan beide armen omhoog en breng ze met de handpalmen tegen elkaar boven het hoofd, rek ze zover mogelijk uit; probeer met de handen steeds hoger te komen
– blijf korte tijd zo staan; richt de aandacht op de balans, op de rekking van rug en armen en op de adem, die diep en regelmatig door moet gaan
– laat de armen langzaam weer zakken, maak de voet los en observeer staande op twee benen
herhaal de houding met het andere been
– rust uit en ga de werking na in de berghouding

Of doe een Yogaoefening voor twee:

– Ga met de ruggen naar elkaar toe staan
– Houd je handen in een biddende positie voor je hart en sluit je ogen
– Adem langzaam in en tel ondertussen
– Adem uit en laat dit twee keer zo lang duren als het inademen
– Adem vijf keer diep in en uit
– Vind je evenwicht en rust terwijl je tegen je partner aanleunt

Weet dat je op ieder moment een gedachte zoals bijvoorbeeld ‘ik heb er geen tijd voor’ kunt veranderen in ‘ik maak tijd voor de dingen die mij voeden’.

Affirmatie:
Ik vind vrede en sereniteit in de stilte

Namasté,

Caro