Yoga, meditatie en eenzaamheid

Ik ben laat, te laat en wil ergens wel gaan, maar voel mezelf alleen, gevangen in een druppel afgescheiden van de rest. Een pijnlijk plekje en toch ook veilig om daar te zijn. Met moeite besluit ik om op mijn fiets te stappen en vertrek. Mijn nieuwsgierigheid wint. Ik ga ze weerzien de oud-medestudenten en mijn Guru (leraar) Ron van der Post, zie: Yogaschool Ron van der Post.

Ik kom met de tong op mijn schoenen niet op tijd aan. Toespraak gemist. Ik mag gelijk doorlopen naar een lokaal met het uitzicht op bomen om daar gezamelijk te mediteren. Tijdens de meditatie heb ik tijd om stil te staan bij het eenzame gevoel in mij. Na de meditatie chanten we 10 minuten lang Aum. Ik ervaar steeds meer een gevoel van eenheid. Het gevoel alleen te zijn verdwijnt naar de achtergrond. Een bijzondere ervaring. Alle druppels samen in een grote oceaan.

Eenzaam gevoel versus gedachten

Eenzaam voelen we ons allemaal wel eens. Jij vast ook. De vraag is hoe je met de emotie eenzaamheid om gaat. Heb je de neiging het gevoel van eenzaamheid weg te drukken? Of geef je die emotie ruimte. Mag je jezelf eenzaam voelen eraan overgeven, als onderdeel van het leven?

Eenzaamheid op zichzelf is het probleem niet. Het is de gedachte: ‘Ik ben eenzaam, maar ik zou me anders moeten voelen’ wat ongelukkig maakt. In plaats van aandacht te geven aan die gedachte kun je ook beslissen om ruimte te geven aan dat eenzame gevoel. Het gevoel mag er zijn door werkelijk aandacht te geven. Wanneer je het gevoel van eenzaam zijn erkend en doorvoelt zul je merken dat het helpt verlichten.

Meditatie

Meditatie is een goede manier om gedachten die er zijn waar te nemen zonder oordeel. Gedachten voorbij laten gaan zonder jezelf ermee te verbinden. Wanneer je telkens weer terug keert naar je kern, het deel in jou dat altijd hetzelfde is, zul je merken dat na een tijdje je eenzame gevoelens minderen. Concentratie op de ademhaling helpt om dichterbij jouw kern te komen. Door regelmatige meditatie krijg je langzamerhand meer controle over de mind. Het is voor mij een fijn idee dat de mogelijkheid bestaat om de baas te kunnen zijn over eigen gedachten.

Samen doen

Samen mediteren, adem- en yogaoefeningen doen in een groep met mensen kan een positieve uitwerking op het gevoel van eenzaam zijn hebben, ik citeer: ‘Geïntegreerde beweging en ademhaling met anderen kan een gevoel van verbondenheid geven’ (Emerson 2011) en ‘Het individu wordt een deel van een collectief, verenigd door ritmische elementen in synchrone beweging wat een gevoel van verbinding kan geven en een onderdeel is van de genezing van trauma’ (Spinnozola et al. 2011). Dit kan ook eenzaamheid en sociaal isolement tegengaan.

Oefening tegen eenzaamheid

In het laatste nummer van yogamagazine staat een geleide meditatie tegen eenzaamheid. Ik heb deze meditatie samen met mijn cursisten gedaan. Ik voel dan een verbinding die er voor zorgt dat ik mezelf niet alleen voel. De woorden van een vriend van mij: ‘Ik ben wel blij dat ik dit alles toch niet alleen hoef te doen. En jij ook niet..’ vertellen mij ook dat we niet alleen zijn.

Oefening tegen eenzaamheid:

– Ga zitten of liggen. Leg een hand op je buik om jezelf te gronden en focus op de adem die in en uit je buik stroomt. Adem normaal. Als je aandacht afglijdt, breng die dan terug naar je adem.

– Tel je ademhalingen: één bij een inademing, twee bij een uitademing, drie bij een inademing.

– Terwijl je dit doet, denk je aan alles waar je van houdt: mensen – levend of overleden – de zee, blauwe luchten, herfstbladeren, dieren. Stel je voor dat je dit alles inademt.

– Bij elke uitademing adem je al je gevoelens van eenzaamheid uit.

– Bij elke inademing voel je dat je deel uitmaakt van het grote geheel en dat dit alles deel uitmaakt van jou. Doe dit net zo lang tot je het écht voelt.

Samen tegen eenzaamheid